انواع فیوز مینیاتوری

فیوز مینیاتوری MT4PB50 ، به عنوان یک محافظ در تجهیزات و مدارهای الکتریکی به کار برده می ‌شود تا در صورت عبور جریان بیش از حد انتظار مدار را قطع کرده و از آسیب تجهیزات جلوگیری کند.

انواع فیوز مینیاتوری

ه عبارت ساده، فیوز وسیله‌ای حفاظتی است که در تجهیزات و مدارات الکتریکی به کار می‌رود تا در مواقعی که جریانی بیشتر از حد مجاز از وسیله عبور می‌کند، با سوختن فیوز مدار قطع شود تا تجهیزات دیگر آسیبی نبینند. عنصر اصلی ساخت فیوز، نواری فلزی است که در یک محفظه غیر رسانا قرار دارد. با عبور بیش از حد مجاز جریان، نوار فلزی ذوب شده و مدار الکتریکی قطع می‌شود.

 

 

فیوز مینیاتوری (MCB)

فیوز‌ها از نظر سرعت عملکرد به دو دسته کندکار و تندکار تقسیم می‌شوند.

فیوز‌های کندکار: این نوع فیوز‌ها در برابر عبور جریان بیش از حد واکنش ملایم تری از خود نشان می‌دهند و برق را دیرتر قطع می‌کنند. با اینهمه، واکنش این فیوز‌ها در برابر جریان اتصال کوتاه تقریباً لحظه‌ای است.

فیوز‌های تندکار: این فیوز‌ها زمان قطع کمتری نسبت به فیوز‌های کندکار داشته و به همین دلیل در مصارف روشنایی استفاده می‌شوند.

 

تشخیص جریان اضافه به عهده یک فلز (بیمتال) می‌باشد که بوسیله عبور جریان بلند مدت بیش از جریان نامی، گرم شده و بر اثر خم شدن باعث عمل کنتاکت فیوز مینیاتوری شده و مدار را قطع می‌کند.

 

همچنین جریان اتصال کوتاه بوسیله سیم پیچی که دارای تعداد دور کم و قطر زیاد می‌باشد، بصورت مغناطیسی تشخیص داده شده و فیوز مینیاتوری عمل می‌کند.

 

فیوز مینیاتوری (MCB)

 

در فیوز ها‌ی مینیاتوری دو نوع جریان مطرح است:

۱- جربان لحظه‌ای

۲ - جریان نامی

 

- جریان لحظه‌ای: روی فیوز‌ها جریانی نسبتاً بزرگ نوشته شده مانند ۶۰۰۰ یا ۳۰۰۰ و معمولاً این عدد در یک کار مستطیل شکل قرار دارد، جریان لحظه‌ای به جریانی گفته می‌شود که در یک لحظه (کمتر از یک ثانیه) فیوز توانایی تحمل این جریان را دارد.

 

- جریان نامی: به حد اکثر جریان مجازی گفته می‌شود که یک فیوز توانایی تحمل آن را دارد و اگر جریانی بیش از جریان نامی که روی فیوز نوشته شده است از فیوز عبور کند، فیوز مدار را قطع می‌کند.

 

فیوز مینیاتوری (MCB)

 

فیوز مینیاتوری از نظر کاربرد به تیپ‌های B. روشنایی، C. موتوری، D. ترانسفورماتوری، K. قدرت، Z. بسیار حساس تقسیم بندی می‌گردد:

فیوز مینیاتوری نوع B. روشنایی:

 

کلید مینیاتوری نوع B. عموما در مصارف خانگی و روشنایی کاربرد دارند. این کلید‌ها در جریان اضافه بار بین ۳ تا ۵ برابر جریان نامی در زمان مشخص، مدار را قطع می‌کنند و حساسیت مناسبی برای کاربرد‌های عادی خانگی دارند. این کلید به فیوز مینیاتوری تندکار نیز معروف است.

 

فیوز مینیاتوری نوع C. موتوری:

 

کلید مینیاتوری نوع C. بیشتر کاربرد صنعتی دارند. این کلید‌ها در جریان اضافه بار بین ۵ تا ۱۰ برابر جریان نامی در زمان مشخص، مدار را قطع می‌کنند و زمان قطعشان از تیپ B. بیشتر است. این کلید به فیوز مینیاتوری کندکار نیز معروف است.

 

فیوز مینیاتوری نوع D. ترانسفورماتوری:

 

کلید مینیاتوری نوع D. برای مصارف صنعتی خاص (مانند مولد‌های اشعه ایکس X-Ray و یا ترانسفورماتور‌ها) استفاده می‌شوند. این کلید‌ها در جریان اضافه بار بین ۱۰ تا ۲۰ برابر جریان نامی در زمان مشخص، مدار را قطع می‌کنند و زمان قطعشان از تمامی تیپ‌ها بیشتر است.

 

فیوز مینیاتوری نوع K. قدرت:

 

کلید مینیاتوری نوع K. برای حفاظت در مدارات قدرت، ترانسفورماتور و موتور‌ها استفاده می‌شوند. در این نوع از کلید مینیاتوری، حد جریان برای قطع در موارد اضافه بار کمتر از سایر کلیدهاست و هنگام به وجود آمدن اضافه بار مدار را سریعتر قطع می‌کنند، ولی در موارد اتصال کوتاه منحنی قطع این نوع کلید‌ها بین تیپ D. و C. می‌باشد.

 

فیوز مینیاتوری نوع Z. بسیار حساس:

 

این نوع از کلید مینیاتوری هنگامی که جریان عبوری از جریان نامی بیشتر شود در یک مدت زمان خاص (که از تمامی تیپ‌ها کمتر است) طبق منحنی قطع، فرمان قطع را صادر می‌کند. حساسیت این نوع از کلید‌ها، هم در مواقع اضافه بار و هم اتصال کوتاه از تمامی تیپ‌های دیگر بیشتر است و در صورت بروز خطا مدار را سریعتر قطع می‌کند. بنابر این کاربرد این نوع فیوز مینیاتوری در مدارات با حساسیت بالا می‌باشد.

زمان قطع این تیپ‌ها به ترتیب (از سریعترین) عبارت است از: Z. و B. و C. و D

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.